Brand
Brandventilation:
Jævnfør Bygningsreglementet (BR) stilles der krav til at der etableres en tilfredsstillende brandsikring af hele det specifikke byggeri.
Herunder valg af materialer og overflader til anvendelse i byggeriet, men også eventuelt etablering af brandventilation eller røgudluftning.
Omfang og type af brandventilation eller røgudluftning afgøres af den certificerede brandrådgiver, som er på den specifikke sag, og som skal være tilpasset det specifikke projekt. Dette vil fremgå af den brandstrategirapport samt tilhørende brandplaner, som den certificerede brandrådgiver udarbejder af projektmateriale til den specifikke byggesag.
Afsnit i brandstrategirapporten angiver nærmere med hvilket formål den krævede brandventilation eller røgudluftning skal etableres for, samt efter hvilket regelsæt den ønskede brandventilation eller røgudluftning skal etableres efter, til det specifikke projekt.
En brandteknisk dimensionering af den certificerede brandrådgiver, som går udover de gængse regelsæt, kan også forekomme. Dette vil isåfald fremkomme af brandstrategirapporten.
Den certificerede brandrådgiver vælger i mange tilfælde at der etableres brandventilation eller røgudluftning efter nogle af de præ-accepterede løsninger til BR og/eller DBI retningslinje 027, som er et regelsæt, som nærmere beskriver hvordan de enkelte brandventilationsanlæg skal projekteres, dimensioneres, installeres, godkendes & vedligeholdes efter.
DBI retningslinje 027:
Etablering af termisk automatisk brandventilation (ABV anlæg) via ovenlys i tag, kan eventuelt etableres efter DBI retningslinje 027, 3 udgave.
Af hovedtræk for automatisk brandventilation jævnfør DBI Retningslinje 027 kan nævnes:
- Ved ABV anlæg skal der etableres min. 2 åbninger i hver brandsektion.
- Ved ABV anlæg skal afstanden mellem 2 brandventilationsåbninger mindst være bredden på brandventilationsåbningen, dog min. 1,0 mtr ved åbninger under 1,0 mtr i bredden
- Ved ABV anlæg stilles der krav til placering af brandventilationsåbningerne, afhængig af taghældning.
Ved lofthældninger til og med 7 grader, må der højst være 12 mtr fra et vilkårligt sted i rummet til nærmeste brandventilationsåbning.
Ved lofthældninger mellem 7 grader & 60 grader skal brandventilationsåbningerne være monteret i kip, eller tæt på kip, og brandventilationsåbningerne skal være placeret således at der er max 12 mtr til nærmeste brandventilationsåbning, målt i kiplinien.
- Der skal etableres den tilsvarende mængde erstatningsluft(tilluft), som omfanget af brandventilationen (fraluft). Dette etableres typisk med porte eller døre, og henhører typisk til port eller dørentreprisen.
- Hver brandsektion må være max 2000 m2 (hvis ikke der etableres sprinkleranlæg)
- Der skal monteres detektorer for automatiske aktivering i forbindelse med røg eller høj varme
- Der skal min. Placeres 1 brandtryk for manuel aktivering i hver brandsektion, men typisk også ved øvrige adgangsdøre til brandsektionen.
- ABV anlæg skal CE mærkes samlet, herunder udarbejdelse af færdigmelding, inspektion og godkendelse, hvilket skal udføres af godkendt ABV installatør, som samtidig sørger for inspektion fra 3 parts akkrediteret inspektionsvirksomhed.
- ABV anlæg skal årligt serviceres af godkendt ABV installatør.
Fakta
Omfang af brandventilation jævnfør DBI Retningslinje 027
For Industri & Lagerklasse 1-3:
Aaerodynamisk åbningsareal = 2% af gulvareal for rum op til og med 500 m2 i gulvareal
Aaerodynamisk åbningsareal = 10 m2 for rum mellem 500 m2 & 2.000 m2
For Industri & lagerklasse 4-5
Aaerodynamisk åbningsareal = 2% af gulvareal for rum op til og med 500 m2 i gulvareal
Aaerodynamisk åbningsareal = 24 m2 for rum mellem 500 m2 & 2.000 m2
Tekniske Foreskrifter:
Aaerodynamisk åbningsareal = 2% af gulvareal for rum op til og med 600 m2 i gulvareal
Aaerodynamisk åbningsareal = 12 m2 Aa i produktion for rum mellem 600 m2 & 2000 m2
Aaerodynamisk åbningsareal = 24 m2 Aa i lager for rum mellem 600 m2 & 2000 m2
Aaerodynamisk åbningsareal = 0,5% af gulvarealet ved sprinklede brandsektioner
Af hovedtræk for røgudluftning jævnfør DBI Retningslinje 027 kan nævnes:
- Manuel aktivering af røgudluftningsanlæg med brandtryk ved adgangsdøre
- Der skal min. Placeres 1 brandtryk for manuel aktivering i hver røgzone, men typisk også ved øvrige adgangsdøre til røgzonen.
Omfang af røgudluftning jævnfør DBI Retningslinje 027
For Industri & Lagerklasse 1-5: 0,5% frit åbningsareal (geometrisk areal) af gulvarea
For Trapperum: Min. 1 m2 frit åbningsareal (geometrisk areal)